Ce sunt implanturile mamare (silicoane)?
Implanturile mamare (sau silicoanele) sunt dispozitive medicale utilizate in chirurgia estetica pentru a mari sau a remodela dimensiunea si forma sanilor unei femei. Un implant mamar consta intr-o invelitoare exterzoara de silicon, umpluta cu gel de silicon sau solutie salina. In termeni medicali, procedura ce vizeaza cresterea sanilor cu ajutorul implanturilor poarta denumirea de augmentare mamara. Operatia de augmentare mamara poate fi realizata in scopuri estetice sau reconstructive, de catre un chirurg plastician calificat.
Beneficiile implanturilor mamare
Operatia de augmentare mamara a evoluat considerabil de-a lungul anilor, devenind una dintre cele mai cautate proceduri estetice. Procedura de augmentare cu implant mamar ofera femeilor posibilitatea de a-si transforma sau restaura aspectul sanilor in mod individualizat si personalizat. Motivatiile care stau la baza deciziei de a recurge la o augmentare mamara sunt diverse si adesea legate de dorinta de imbunatatire a imaginii corporale si de a recastiga increderea in sine. Marirea sanilor poate servi multiple scopuri, inclusiv dorinta de a obtine dimensiuni mai generoase ale bustului, restabilirea formei si volumului sanilor dupa sarcina sau alaptare, precum si corectarea asimetriilor naturale sau rezultate in urma interventiilor anterioare.
![estetico](https://estetico.ro/wp-content/uploads/2020/11/estetico.jpg.webp)
Candidata ideala pentru interventia de augmentare mamara
Majoritatea femeilor pot opta pentru o operatie implant mamar, cu conditia efectuarii in prealabil a unei evaluari medicale complete, care sa nu evidentieze probleme de sanatate semnificative care ar putea afecta interventia chirurgicala sau procesul de recuperare. Operatia de marire a sanilor este solicitata, in general, atunci cand exista o disproportie intre dimensiunea actuala a sanilor si statura pacientei sau cand asimetria sanilor este una semnificativa (sani asimetrici). De asemenea, cresterea sanilor cu silicoane poate fi indicata:
- daca se doreste o imbunatatire a formei sanilor, pentru a atinge un aspect mai plin sau mai conturat;
- in scopuri reconstructive, dupa o interventie chirurgicala la san (precum mastectomia mamara) sau in urma unor evenimente traumatice care au afectat forma si dimensiunea sanilor;
- in urma schimbarilor fizice, cum ar fi pierderea semnificativa in greutate sau nasterea, care pot afecta aspectul sanilor;
- in cazul unor conditii care determina dezvoltarea inegala sau neuniforma a sanilor, precum sanii tuberosi.
Cum sa va pregatiti pentru operatia de marire a sanilor?
Inainte de operatia de silicoane, pentru asigurarea conditiilor de siguranta este necesara efectuarea unui examen complet al sanilor. Medicul chirurg va masura latimea si inaltimea sanilor, distanta dintre sani, pozitia mameloanelor, gradul de lasare a sanilor si grosimea tesutului. De asemenea, se vor alege implanturile potrivite in functie de varsta, laxitatea pielii si pierderea de volum a sanilor. Pentru a putea beneficia de o augmentare, este necesara, de asemenea, efectuarea unei ecografii mamare. Mamografia sau RMN-ul nu sunt necesare in mod obisnuit.
Marimi de implanturi mamare
Implanturile mamare sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni, exprimate in volum masurat in mililitri (ml). De obicei, marimea unui implant mamar este discutata intr-un interval de volume, pentru a oferi optiuni pacientului. De exemplu, implanturile pot varia de la 200 ml la 600 ml sau mai mult. Alegerea marimii implanturilor mamare depinde de preferintele personale si de anatomia corpului (dimensiunea toracelui, complianta pielii). In general, se iau in considerare proportiile naturale ale corpului si se discuta obiectivele estetice cu chirurgul, pentru a lua o decizie informata.
Tipuri de implanturi mamare
In cadrul operatiilor de marire a sanilor, se utilizeaza doua tipuri principale de implanturi mamare cu silicon: implanturi rotunde si implanturi anatomice, fiecare cu propriile sale avantaje.
Implanturile rotunde sunt dispozitive medicale cu o geometrie sferica sau aproximativ sferica, preferate in cazul in care se doreste o proeminenta uniforma in partea de sus a sanilor. Implanturile rotunde ofera un decolteu generos si un contur bine definit. De asemenea, datorita formei lor, implanturile rotunde pot face ca sanii sa para mai apropiati unul de celalalt, chiar si fara a purta un sutien. Avantajele majore includ absenta riscului de rotatie si rezultate naturale (cu o tehnica corespunzatoare de inserare).
Implanturile anatomice (silicoane anatomice) au o forma asemanatoare formei naturale a sanilor si o geometrie in forma de lacrima sau picatura de apa. In general, implanturile anatomice sunt utilizate in chirurgia de augmentare a sanilor pentru a obtine un aspect mai natural. Forma specifica a implanturilor anatomice include un volum mai mare in partea inferioara si o reducere progresiva a volumului in partea superioara, care imita conturul sanilor naturali. Deoarece au o forma specifica, implanturile anatomice pot prezenta un mic risc de rotatie, care poate fi insa gestionat prin tehnici chirurgicale adecvate.
Tipuri de incizie / pozitionare a implanturilor mamare
In cadrul interventiei de marire a sanilor, implanturile mamare pot fi plasate fie sub muschiul pectoral (cel mai obisnuit), fie sub glanda mamara. Alegerea pozitiei potrivite depinde de cantitatea de tesut disponibil pentru a acoperi implanturile, de forma dorita si de varsta, obiectivul fiind obtinerea unui aspect natural optim al sanilor. In situatia in care tesutul este subtire in zona superioara a sanului, se recomanda plasarea implanturilor sub muschiul pectoral.
Incizia inframamara
Incizia inframamara este o optiune populara pentru pacientele care doresc sa minimizeze vizibilitatea cicatricei si sa beneficieze de o mai buna vizualizare in timpul procedurii chirurgicale, aspecte importante in obtinerea unor rezultate estetice de succes in operatia de augmentare mamara. Incizia inframamara este plasata in santul submamar, situat sub san, astfel incat cicatricea rezultata sa fie ascunsa sub san si sa fie mai putin vizibila.
Incizia peri-areolara
Incizia peri-areolara este realizata in jurul marginilor areolei, zona pigmentata a pielii care inconjoara mamelonul. O astfel de abordare are avantajul integrarii cicatricei in mod natural in culoarea si textura pielii din jurul areolei. Incizia peri-areolara permite chirurgului un acces precis pentru plasarea implantului. In general, tehnica peri-areolara este aleasa in interventiile de corectare a formei sanilor, in special atunci cand este necesara o abordare precisa si personalizata.
Incizia transaxilara
Abordul transaxilar se evidentiaza prin faptul ca ofera o solutie estetica cu mai putine semne vizibile pe san, incizia fiind practicata in zona axilei, fara a se efectua o interventie directa in zona sanului. In cazul in care se opteaza pentru o incizie transaxilara pentru implantul mamar, chirurgul are optiunea de a pozitiona implanturile fie subglandular (in spatele glandei mamare), fie subpectoral (in spatele muschiului pectoral). Decizia asupra pozitionarii depinde de anatomia sanilor, dimensiunea dorita a implantului si preferintele estetice ale pacientei. Prin incizia transaxilara nu se recomanda introducerea implanturilor anatomice.
Etapele operatiei de marire a sanilor cu implanturi mamare:
Augmentarea mamara incepe prin administrarea anesteziei generale, pentru a asigura confortul pacientei pe durata interventiei. Dupa ce pacienta este adormita, se procedeaza la dezinfectarea riguroasa a zonei operatorii, adesea implicand sanul si regiunile inconjuratoare. Chirurgul efectueaza incizia conform planificarii prealabile, fie sub san, in jurul areolei sau in zona axilara, dupa care creeaza un spatiu pentru implant, fie sub muschiul pectoral, fie sub tesutul glandular. In ultima etapa a procedurii, implanturile mamare sunt plasate in spatiul creat, iar chirurgul va ajusta pozitia si simetria lor. Dupa finalizarea interventiei, incizia este inchisa folosind fire de sutura.
In majoritatea cazurilor, durata operatiei nu depaseste doua ore. Deoarece implica anestezie generala, este necesara spitalizarea pentru minimum 24 de ore. Detaliile specifice ale procedurii pot varia in functie de tehnica chirurgicala aleasa, dimensiunea si tipul implantului, precum si de anatomia individuala a pacientei. Rezultatele operatiei chirurgicale de implant silicon mamar pot dura o viata intreaga, desi in timp pot sa apara modificari estetice din cauza dimensiunii sanilor si a procesului natural de imbatranire si sunt necesare monitorizari medicale periodice. Ridicarea sanilor (mastopexia) poate fi necesara in anumite situatii, pentru a se obtine un aspect ferm si estetic al sanilor.
Recuperarea dupa implanturi mamare
Recuperarea dupa operatia de augmentare mamara decurge in mod diferit de la o persoana la alta, iar perioada de timp exacta pana la vindecarea completa nu poate fi garantat. In general, pacientele experimenteaza disconfort si durere de o mica intensitate timp de trei pana la cinci zile. Revenirea la activitatile zilnice normale este posibila in general din a doua zi, dar activitatile obositoare ar trebui evitate timp de minim sase saptamani.
In primele saptamani din perioada de recuperare implant mamar este necesara purtarea unui sutien de sustinere in mod permanent, apoi intermitent, personalizat in functie de marimea implanturilor si de evolutia vindecarii. Edemul si vanataile asociate interventiei chirurgicale vor incepe sa se reduca in primele 2-3 saptamani, dar este normal sa dureze cateva luni pana cand sanii ating forma si aspectul final. Recuperarea dupa implant mamar presupune controale regulate, pentru a monitoriza evolutia si pentru a depista eventualele probleme in stadii incipiente.
Care sunt riscurile implantului mamar?
Augmentarea sanilor este o procedura comuna si sigura, care prezinta riscuri minore de complicatii. Cu toate acestea, raritatea unor evenimente adverse nu elimina complet riscul. Principalele riscuri asociate cu marirea sanilor prin augmentare mamara includ:
– sangerarea in interiorul sanului (apare in mai putin de 1% dintre cazuri);
– infectie (apare in primele saptamani post-operator, in mai putin de 0,5% din cazuri);
– cicatrizarea defectuoasa al inciziei;
– contractura capsulara;
– formarea de vergeturi;
– complicatii legate de implant, precum asimetria de pozitie a sanilor sau ruptura implantului.
Contractura capsulara, care apare in aproximativ 3% din cazuri, este considerata singura complicatie aparuta pe termen lung care nu poate fi evitata prin masuri preventive. Contractura capsulara se refera la formarea unei capsule de tesut cicatricial in jurul implantului, ceea ce poate duce la durere uneori, deformare si rigiditate a sanului. O procedura chirurgicala este necesara pentru tratament.
Ce garantii are pacientul ca interventia de marire de san va fi un succes?
Rezultatele unei intervenții de mărire a sânilor pot varia în funcție de factori precum anatomia individuală, starea generală de sănătate, procesul de vindecare și calitatea colaborării dintre medicul chirurg și pacient. Chirurgia plastică nu oferă garanții absolute, însă prin respectarea cu strictețe a recomandărilor postoperatorii, precum și prin programarea regulată a controalelor de urmărire, probabilitatea de obținere a rezultatelor dorite crește semnificativ.
Revizuirea implanturilor de san
Revizuirea implanturilor de san consta intr-o interventie de chirurgie plastica efectuata pentru eliminarea sau inlocuirea implanturilor mamare, pentru corectarea unor probleme precum contractura capsulara, spargerea implanturilor, deplasarea acestora sau asimetrii ale sanilor. Planificarea in detaliu a primei interventii si alegerea optima a implanturilor asigura in general rezultate durabile, pentru ca riscul de complicatii sa fie unul redus iar necesitatea efectuarii unei operatii de revizuire sa fie eliminata.
Pe langa revizuirile efectuate dupa aparitia unor complicatii, in cazul operatiilor de marire a sanilor cu implanturi exista si situatii in care pacientele doresc o revizuire. Motivele pot varia, dar in general dorinta de a solicita o a doua interventie are la baza preferinte estetice personale sau schimbari in stilul de viata.
Preturi Implanturi Mamare (Silicoane) – Chirugie Estetica
Consultatia | 50€ | ||
Marirea sanilor | Marire sani (implant mamar rotund) | Include costul implanturilor Mentor | 2990€ |
Marire sani (implant mamar anatomic) | Include costul implanturilor Mentor | 3290€ | |
La cerere putem utiliza si alte tipuri de implanturi mamare (cu poliuretan, etc.) | |||
Ridicare sani | Ridicare sani (mastopexie) | 3190-3400€ | |
Corectie mameloane invaginate | anestezie locala | 1000€ | |
Ridicare sani (mastopexie) + implant rotund | Include costul implanturilor Mentor | 4390€ | |
Ridicare sani (mastopexie) + implant anatomic | Include costul implanturilor Mentor | 4490€ | |
Micsorarea si ridicarea sanilor | Micsorare si ridicare sani (mamoplastie de reducere) | 3490-3700€ | |
Ginecomastia la barbati | Micsorare sani la barbati | 2990-3200€ |
Mituri si realitati despre operatia de marire a sanilor
Alegerea aceluiasi chirurg si a acelui implant ca al unei alte persoane asigura aceleasi rezultate.
Realitate: Fiecare pacienta este unica, iar rezultatele operatiei de marire a sanilor pot fi influentate de o varietate de factori individuali. Diferentele anatomice, calitatea pielii si plasarea optima a implantului sunt elemente cheie in obtinerea unor rezultate personalizate. In consecinta, alegerea acelorasi implanturi si a aceluiasi chirurg nu garanteaza replicarea exacta a rezultatelor, deoarece variabilele individuale pot avea un impact semnificativ.
Exista un singur „cel mai bun mod” de a realiza o marire a sanilor, un implant sau o incizie, mai bun decat toate celelalte.
Realitate: Nu exista un „cel mai bun” mod universal pentru marirea sanilor, deoarece fiecare pacienta are preferinte si necesitati individuale. Tehnicile chirurgicale si alegerile implantului depind de anatomia si obiectivele individuale ale pacientei.
Cand un san este mai mic decat celalalt, este necesar un implant mai mare, pentru a se potrivi cu sanul mai mare.
Realitate: Asimetriile naturale ale sanilor sunt comune, iar solutia nu consta intotdeauna in utilizarea unui implant mai mare. Chirurgul estetician abordeaza individualitatea formei si marimii sanilor, luand in considerare proportiile corporale si dorintele pacientei. Uneori, ajustari minore pot fi facute pentru a obtine o simetrie estetica a sanilor, fara necesitatea unui implant excesiv de mare.
Marirea sanilor este o operatie simpla, pe care orice chirurg estetician o poate realiza.
Realitate: Orice interventie chirurgicala, inclusiv cea de marirea sanilor, necesita abilitati chirurgicale specializate. In consecinta, pentru a asigura rezultate estetice si siguranta postoperatorie, este necesara alegerea unui chirurg estetician cu experienta si formare adecvata.
Complicatiile aparute dupa o operatie de implant mamar nereusita pot fi foarte dificil de tratat, uneori nefiind posibila decat ameliorarea rezultatului.
Cu cat sanii vor fi mai mari, cu atat mai bine.
Realitate: Obtinerea dimensiunilor potrivite pentru sani este importanta pentru a obtine un rezultat estetic si durabil. Sani mai mari nu sunt intotdeauna de dorit, deoarece implanturile prea mari pot duce la complicatii, se pot deplasa mai usor si pot necesita interventii ulterioare.
Implanturile mamare nu ar trebui sa fie plasate deasupra muschiului.
Realitate: Chirurgul estetician este singurul in masura sa determine cea mai potrivita pozitionare pentru silicoane, tinand cont de anatomia si de preferintele individuale ale pacientei. Nu exista un singur mod corect de plasare a unui implant mamar, iar alegerea depinde de circumstantele unice ale fiecarei paciente. Totusi, in Europa, de cele mai multe ori implanturile se pozitioneaza submuscular.
Cea mai importanta decizie este locul unde va fi amplasata cicatricea.
Realitate: Chiar daca preocuparile privind cicatricea sunt legitime dupa o operatie silicoane, ele nu trebuie sa fie principalul factor in luarea deciziei. Un management eficient al cicatricilor, impreuna cu abilitatile chirurgului, duc de obicei la cicatrici putin vizibile.
Intrebari frecvente despre implanturile mamare:
Vor fi utilizate drenuri in momentul interventiei chirurgicale de implant mamar?
Operatia de marire a sanilor efectuata pentru prima data nu necesita utilizarea unor tuburi de drenaj. Tuburile de drenaj, introduse in zona operata pentru a permite drenarea fluidelor acumulate in timpul interventiei chirurgicale, pot fi necesare in cazurile mai complexe sau in situatii specifice determinate de chirurg.
Operatia de augmentare mamara are ca efect ridicarea sanilor?
Cresterea sanilor cu implanturi mamare ridica foarte putin sanii. In unele cazuri, apreciind nevoia pacientei, medicul chirurg poate combina operatia de augmentare mamara cu o procedura numita „lifting mamar” sau mastopexie pentru ridicarea sanilor.
Exista o alternativa la operatia de marire a sanilor?
La momentul actual nu exista o alternativa satisfacatoare la operatia de marire cu implanturi mamare pentru femeile care doresc o imbunatatire de durata in dimensiunea sau forma sanilor. Unii chirurgi esteticieni recomanda injectarea cu grasime pentru marirea sanilor. Folosind propria grasime se obtin cresteri de volum mai mici si in general la costuri mai mari decat cu implanturile mamare. Mai mult, nu exista suficiente date privind siguranta interventiei pe termen lung, iar rezultatele sunt modeste.
Este posibila marirea sanilor cu implanturi daca sunt transsexual?
Marirea sanilor cu implanturi este o optiune viabila pentru persoanele transsexuale care doresc sa isi schimbe aspectul sanilor. De obicei, se recomanda un tratament hormonal prealabil pentru a pregati tesuturile si a imbunatati rezultatele estetice ale maririi sanilor cu implanturi.
Este posibila operatia daca sunt infectata cu HIV sau virusii hepatitei B sau C?
Efectuarea operatiei de marire a sanilor in cazul unei infectii cu HIV sau cu virusurile hepatitei B sau C este posibila, dar este necesara o abordare cu precautii suplimentare. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare si ajustari ale planului chirurgical pentru a se potrivi conditiilor individuale.
Pot alapta dupa operatia de marire a sanilor?
Marirea sanilor cu implanturi plasate fie in spatele glandei (sub-glandular), fie sub muschi (sub-muscular) nu afecteaza capacitatea de alaptare. De asemenea, prezenta implanturilor nu prezinta niciun risc pentru copil.
Cand este mai bine sa efectuam operatia de implanturi cu silicon: inainte sau dupa nastere?
Este recomandat sa se astepte pana dupa nastere pentru a efectua operatia de implanturi cu silicon, pentru a permite sanilor sa-si revina dupa schimbarile asociate sarcinii si alaptarii si pentru a asigura rezultate mai stabile.
Operatia de implanturi de silicon versus injectarea cu grasime: avantaje/dezavantaje
Implanturile de silicon ofera o marire mai predictibila si un rezultat mai durabil. Injectarea cu grasime poate fi o optiune pentru cresteri minore de volum ale sanilor, dar are limitari si necesita mai multe sedinte. Dezavantajele injectarii cu grasime includ resorbtia partiala a grasimii, dificultati in evaluarea progresului tratamentului si predictibilitatea rezultatelor.
Cand poate fi reluata activitatea sexuala?
Activitatea sexuala poate fi reluata conform recomandarilor medicului, de obicei la scurt timp postoperator. Perioada exacta la care se poate relua activitatea sexuala dupa operatia de marire a sanilor poate varia insa in functie de specificul interventiei chirurgicale.
Informatii interesante despre implanturile cu silicoane
Pe lângă lucrurile deja bine-cunoscute cu privire la implanturile mamare, există câteva informații mai puțin cunoscute, care ar putea influența într-o oarecare măsură decizia pacientelor. De exemplu, studii recente sugerează că implanturile mamare pot afecta sensibilitatea la nivelul sânilor și pot influența percepția senzorială în zona respectivă. Totodată, există cercetări în desfășurare care vizează utilizarea algoritmilor de inteligență artificială pentru îmbunătățirea rezultatelor obținute în urma intervenției chirurgicale de mărire a sânilor, cât și pentru diminuarea oricăror riscuri asociate intervenției (inclusiv a reacțiilor minore de hipersensibilitate).
Alte lucruri interesante despre implanturile mamare:
– rezultatele unei augmentări mamare variază de la o pacientă la alta, chiar și în cazul utilizării aceluiași tip de implant;
– implanturile cu silicon nu afectează capacitatea unei femei de a alăpta;
– de-a lungul vieții pot fi necesare intervenții ulterioare pentru înlocuirea unui implant mamar;
– protocolul de examinare mamografică diferă, în cazul femeilor care au trecut printr-o intervenție de mărire a sânilor;
– augmentarea mamară nu crește riscul de cancer la sân, însă poate afecta capacitatea de a detecta cancerul la sân (fără a crește însă rata de rezultate fals-pozitive la mamografie).