Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Ginecomastia la barbati

marirea sanilor

Introducere

O situatie mult mai frecvent intalnita decat ne-am astepta, ginecomastia este termenul medical pentru sanii dezvoltati mai mult decat normal la barbati. Aceasta poate cuprinde unul sau ambii sani si se estimeaza ca afecteaza 30-50% din populatia masculina. Cauza ginecomastiei este adesea necunoscuta, desi in anumite cazuri ea a fost considerata efectul utilizarii unor anumite medicamente sau unor probleme medicale. Desi problema este doar estetica, poate crea probleme emotionale la barbati. Barbatii care simt ca pieptul lor este prea mare pot apela cu incredere la aceasta procedura pentru a obtine un piept „mai masculin”.

Ginecomastia presupune inlaturarea grasimii si a tesutului glandular din regiunea pectorala si uneori pielea in exces pentru un contur imbunatatit. Cu ocazia procedurii se pot micsora areolele.

Desi informatiile de baza despre aceasta procedura sunt prezentate pe site, cea mai buna cale de a obtine informatii detaliate la problemele specifice fiecaruia este sa va programati la o consultatie cu dr. Marius Popescu.

Sunt un bun candidat pentru ginecomastie?

Barbati de toate varstele apeleaza la corectia sanilor. Cei cu o elasticitate buna a pielii obtin cele mai bune rezultate. Cu toate ca si adolescentii pot beneficia de aceasta procedura, este posibil ca ei sa aiba nevoie de o a doua operatie de corectare daca problema reapare.

Pentru barbatii obezi sau supraponderali, exercitiul fizic si o dieta echilibrata pot corecta problema fara operatie. Este recomandat ca cei care prezinta ginecomastie si care au o greutate ridicata, sa incerce intai sa rezolve problema greutatii inainte de a apela la metoda chirurgicala. Cum anumite medicamete sau substante ca steroizii pot genera ginecomastia, veti fi rugat sa opriti administrarea lor pentru a vedea daca problema persista. Un consult endocrinologic este obligatoriu inaintea operatiei.

Care sunt riscurile?

De ani de zile, aceasta procedura se efectueaza fara complicatii majore si totusi, ca orice operatie chirurgical, presupune un anumit grad de risc. Informarea adecvata este una din cele mai importante aspecte ale consultatiei. In timpul consultatiei, dr. Marius Popescu va discuta posibilele complicatii, va va raspunde la intrebari si va va oferi sfaturi pentru minimizarea acestora.

Riscuri care pot aparea:

  • Sangerare
  • Leziuni la nivelul pielii
  • Acumulare de fluide subcutanat

De asemenea pot aparea: pierderea temporara a sensibilitatii la nivelul mamelonului, usoara asimetrie intre sani, modificari pigmentare ale areolelor.

In ce consta consultatia?

In primul rand, doctorul Popescu ca incerca sa descopere cauza problemei care poate fi tratata de un medic specialist ca de exemplu: functionarea ficatului, utilizarea medicatiei care contine estrogen sau steroizi. Un consult endocrinologic este obligatoriu inaintea operatiei. De asemenea doctorul plastician poate solicita o ecografie mamara pentru a inlatura posibilitatea cancerului mamar, pentru a decela problema inainte de a interventia chirurgicala.

Cum sa ma pregatesc pentru operatie?

Trebuie sa aveti in vedere:

  • Renuntarea la fumat cateva saptamani inainte si dupa operatie
  • Evitarea anumitor medicamente
  • Obtinerea de ajutor pentru primele 24 de ore dupa operatie.

Ce se va intampla in ziua operatiei?

Ginecomastia poate presupune o zi de spitalizare, dar cel mai adesea pacientul se poate intoarce acasa in ziua operatiei. Este necesara anestezia generala sau locala, in functie de caracteristicile individuale.

Pentru ginecomastia cauzata in principal de tesutul glandular in exces, tesutul poate fi inlaturat printr-o incizie pe marginea areolei (pielea inchisa la culoare care inconjoara mamelonul). Pentru proceduri de reducere majora, incizii mai extinse sunt necesare. Uneori sint necesare tuburi de drenaj care vor fi inlaturate in cateva zile.

Ginecomastia cauzata in principal de tesutul gras in exces poate fi rezolvata prin liposuctie (pentru mai multe detalii vezi capitolul Liposuctie).

Ce presupune recuperarea? Cand voi vedea rezultatul?

Pieptul va va durea cateva zile dupa operatie. Disconfortul este controlat prin medicamentatie pentru inlaturarea durerii. Aveti nevoie sa va conduca cineva acasa dupa operatie si sa va ajute o zi sau doua. Trebuie sa purtati un bandaj elastic compresiv in primele saptamani. Desi inflamatia se reduce semnificativ dupa cateva saptamani, vor trece cateva luni pentru a vedea rezultatul final.

Veti fi incurajat sa mergeti imediat in ziua operatiei . Va puteti relua serviciu in 2-3 zile dupa operatie, daca nu presupune efort fizic. Exercitiie fizice care mobilizeaza musculatura pectorala ar trebui evitate pentru cateva saptamani.

Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?

Vizitele de urmarire sunt importante pentu monitorizarea intregului proces de vindecare. Prima vizita se va face in primele zile dupa operatie, cand se vor inlatura eventualele tuburi de drenaj. Este recomandat sa veniti la inca 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung.