Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Tratament riduri cu botox

nechirurgicale

Introducere

Toxina botulinica este tratamentul de ales pentru ridurile de expresie (dinamice) din jumatatea superioara a fetei . Toxina botulinica este un compus proteic purificat din toxina produsa de catre bacteria Clostridium botulinum. Aceasta se introduce in zona cu probleme prin injectare si actioneaza prin intreruperea conducerii impulsurilor nervoase catre muschi, producand paralizia controlata a acestora. Inainte de a incepe sa fie folosita in medicina estetica, toxina botulinica s-a utilizat multi ani in medicina de recuperare.

Ridurile sunt micile depresiuni (santuri) care apar pe piele cand exprimam diferite stari emotionale, ne incruntam, radem, plangem, etc. Miscarile fetei sunt produse de muschi foarte fini care se afla sub pielea fetei. La inceput aceste riduri apar pe piele cand exprimam emotii si dispar de obicei cand fata este relaxata. Aceste riduri care nu sunt permanente se numesc riduri de expresie sau dinamice. Totusi folosim in general aceleasi expresii care definesc personalitatea fiecaruia si in timp aceste riduri capata constanta in timpul zilei (sunt sterse doar dimineata la trezire) iar dupa aproximativ 10 ani de la aparitie se transforma in riduri permanente.

Sunt un candidat bun pentru aceasta procedura?

Ridurile care se trateaza cu rezultate excelente cu toxina botulinica sint ridurile de pe frunte, intersprancenoase si de la coltul ochilor („laba gastei”). Toxina botulinica se foloseste si pentru ridurile din partea anterioara a gatului. Daca aceste riduri au inceput sa se evidentieze, chiar foarte usor si doriti corectarea acestora, toxina botulinica (injectii botox) poate fi o solutie.

Tratamentul constand in injectii botox este ideal sa fie inceput inainte ca ridurile sa capete profunzime pentru rezultate optime.

Toxina botulinica trebuie dozata cu mare precizie. Dr. Popescu recomanda folosirea si injectarea de catre un medic bun cunoscator al anatomiei fetei pentru rezultate previzibile si pentru scaderea riscului de complicatii.

Cum ma pregatesc pentru tratament riduri?

Este contraindicata desfasurarea acestei proceduri (injectii botox) la persoanele care se regasesc in unul din urmatoarele cazuri:

 • persoane alergice la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei (albumina)
 • afectiuni ce determina scaderea generala a fortei musculare (miastenia gravis)
 • sarcina si perioada de alaptare
 • persoane aflate sub tratament cu medicamente anti-inflamatorii, anticoagulante sau antiagregante
 • prezenta unor infectii la nivelul fetei

In ce consta consultatia si procedura pentru tratament riduri cu injectii botox?

Tratamentul se face in cadrul primei consultatii daca pacientul doreste sa urmeze procedura si acesta se face prin injectare cu toxina botulinica. Numarul de injectii botox difera in functie de zona tratata. Pentru un tratament complet al regiunii superioare a fetei sunt necesare aproximativ 15 intepaturi folosindu-se un ac foarte fin.

Produsul pe care Dr. Popescu il foloseste cel mai frecvent este Vistabel care este forma comercializata in Europa a Botoxului din SUA. Un flacon de Vistabel contine 50 U toxina botulinica. Pentru tratamentul feţei se foloseste in general intregul flacon, dar pentru riduri mai fine sau pentru tratarea doar a anumitor zone este necesara o cantitate mai mica.

Rezultatele se mentin intre 4 si 8 luni in functie de doza injectata si de particularitatile fiecarui pacient. La consultatie se va stabili doza exacta necesara si se va da o estimare a eficientei tratamentului. In general injectarea se repeta la 6 luni pentru rezultate optime. Rezultatele se mentin mai mult timp uneori pentru ca musculatura paralizata are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la forta de contractie dinaintea tratamentului.

Care sunt riscurile, complicatiile care pot aparea?

La orice tratament medical in anumite situatii pot apare complicatii. Toxina botulinica ( injectii botox ) este unul din tratamentele estetice cu cele mai putine incidente nedorite.

Complicatiile imediat dupa injectare (in primele ore, zile) sunt temporare si dispar in maxim cateva zile :

 • echimoze (vanatai)
 • inrosirea zonei tratate
 • umflarea usoara la locul de injectare.

Complicatii tardive (dupa aproximativ o saptamana):

 • migrarea toxinei in musculatura inconjuratoare (de exemplu lasarea pleoapei superioare)
 • usoare asimetrii de pozitie ale sprancenelor sau pleoapelor

Pe termen lung practic nu exista complicatii, toxina botulinica fiind eliminata complet din organism dupa 4-8 luni de la tratament.

Ce presupune recuperarea?

Recomandari dupa tratament cu injectii botox:

 • miscari ale musculaturii mimicii din zonele injectate aproximativ 5 zile dupa tratament
 • evitarea expunerii la caldura (soare, solar, dus fierbinte, etc.) o saptamana dupa tratament
 • nu se maseaza zona tratata o saptamana dupa tratament.

Ce presupune recuperarea?

Tratament riduri cu toxina botulinica are rezultate rapide (dupa aproximativ 5 zile), cu mari satisfactii pentru pacient. Tratamentul periodic al ridurilor de expresie intarzie cu ani de zile aparitia ridurilor permanente.