Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Otoplastie – Operatie Urechi Clapauge

Sunt un candidat bun pentru otoplastie?

Cei mai multi pacienti care apeleaza la otoplastie sunt cei care au urechile decolate sau care doresc sa isi reduca dimesiunea urechilor. Cele mai multe otoplastii sunt efectuate pe copii intre 7-14 ani. In general, urechile au incheiata dezvoltarea la varsta de 7 ani. Pentru ca glumele pe seama urechilor in perioada scolara pot diminua increderea in sine a copilului, multi parinti apeleaza la aceasta procedura de la o varsta frageda a copilului pentru ca rezultatele se mentin toata viata. La adult, operatia se poate desfasura de asemenea fara nici un fel de probleme.

Desi informatiile de baza despre aceasta procedura sunt oferite pe site, programarea la o consultatie cu dr. Marius Popescu va poate clarifica toate aspectele pe care doriti sa ne analizati inainte de luarea unei decizii.

Care sunt riscurile?

De multi ani, copii, adolescentii si adultii apeleaza la aceasta operatie fara complicatii majore, dar ca orice procedura chirurgicala implica un anumit grad de risc. Toate aceste riscuri si implicatii le puteti discuta cu doctorul plastician in cadrul consultatiei.

Posibile complicatii pot include: hematoame la un numar foarte mic de pacienti. Daca acestea nu se resorb singure, vor trebui evacuate de chirurg. Infectia cartilajului urechii este iarasi o complicatie foarte rara dar care poate aparea. De obicei astfel de infectii sunt tratate cu antibiotice, rareori se apeleaza la chirurgie pentru a drena zonele infectate.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru operatie?

Copiii care se simt complexati de urechile lor sunt mai cooperanti si mai fericiti cu rezultatele obtinute. Parintii nu trebuie sa insiste ca procedura sa fie facuta, daca copilul nu are o problema in acest sens.

In cazul adultilor, trebuie respectate cateva masuri :

  • Sa nu fumeze cateva saptamani inainte si dupa operatie
  • Sa renunte la anumite medicamente.

In ce consta operatia de otoplastie?

Procedura presupune o incizie mica in spatele urechii. Cartilajul va fi expus, remodelat si urechea pozitionata mai aproape de cap. In cazuri rare, parti din cartilaj sunt inlaturate pentru modificarea formei. Pentru a asigura simetria, operatia se desfasoara la ambele urechi chiar daca una este mai decolata. O cicatrice putin vizibila va ramane pe spatele urechii.
Capul pacientului va fi infasurat in bandaj preferabil 3-7 zile dupa operatie. Eventual acesta va fi inlocuit de o bentita elastica speciala pentru astfel de operatii. Durerea este minimala, dar pot aparea mancarimi sau dureri usoare in primele zile dupa operatie. Firele sunt inlaturate intr-o saptamana dupa operatie sau se vor dizolva de la sine, in functie de tipul lor. Adultii se pot intoarce la munca dupa 2-3 zile iar copii dupa 7 zile se pot intoarce la scoala.

Alte probleme cosmetice ale urechii pot fi tratate:

  • Ureche disproportionat de mica
  • Marginea exterioara a urechii lipsa
  • Probleme cu lobul urechii : gauri pentru cercel prea largi sau lob despicat.

Ce se intampla in ziua operatiei?

De obicei, aceasta procedura nu presupune spitalizare, permitand pacientului sa plece acasa din ziua operatiei. Dr. Marius Popescu prefera anestezia generala pentru ca va dispune de mai mult confort pentru obtinerea unui rezultat cat mai natural si in acest caz poate fi necesara spitalizarea de 24 de ore. In unele cazuri, procedura se poate desfasura si cu anestezie locala, caz in care pacientul va fi treaz dar nu va simti durerea. Procedura dureaza in jur de 1 ora in functie de complexitatea operatiei.

Cand voi vedea rezultatul?

Dupa vindecare, multi pacienti au relatat un nivel ridicat de confort. Pacientii care se asteapta la urechi perfect simetrice si care nu doresc imbunatatire, ci perfectiune pot fi nemultumiti. De aceea discutarea tuturor aspectelor implicate cu chirurgul inaintea operatiei este esentiala pentru obtinerea unui rezultat satisfacator.

Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?

Vizitele de urmarire sunt importante pentu monitorizarea intregului proces de vindecare. Prima vizita se va face a doua zi dupa operatie. Doctorul va poate solicita sa veniti la inca 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung. Daca sunt fire vizibile se scot la 7-9 zile de catre chirurg.