Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Excizia alunitelor

Introducere

Alunitele sau nevii pigmentari sunt tumori benigne pigmentare ale pielii. Excizia alunitelor este procedura prin care alunitele sunt indepartate, iar rana rezultata va fi tratata. Aceasta procedura se realizeaza in mod corect prin tehnica electrochirurgicala. Multe melanoame maligne incep de la o alunita, de aceea este important ca alunita excizata sa fie examinata histopatologic pentru excluderea posibilitatii unui cancer. Dr. Popescu Marius nu recomanda proceduri care distrug alunita (de exemplu laser) deoarece elimina posibilitatea examinarii acesteia.

Sunt un bun candidat pentru excizia alunitelor?

Daca aveti o alunita care arata atipic, care se modifica in dimensiune si culoare, care sangereaza, asimetrica, cu margini neregulate, sau care doare, este foarte important sa fiti examinat de un medic specialist in domeniu.

De asemenea, daca aveti alunite cu aspect normal pe care doriti sa le inlaturati din ratiuni estetice (pe fata) sau pentru ca ele sunt intr-o zona cu frecare mare: pe talpa, in zona marginilor sutienului sau au dimensiuni foarte mari, puteti apela la procedura de inlaturare a acestora.

In ce consta consultatia?

Medicul specialist in partea de diagnosticare a problemelor de piele este doctorul dermatolog. Chirugul plastician, prin natura profesiei sale, poate inlatura chirurgical alunita cu o cicatrice cat mai discreta. Daca alunita are potential malign, acest lucru este important de stiut de catre doctorul plastician pentru ca in functie de acest lucru va face excizia mai mare sau mai mica. Daca doctorul dermatolog v-a recomandat indepartarea unor alunite si doriti un rezultat cat mai estetic, cu o cicatrice cat mai fina, puteti sa apelati la dr. Marius Popescu.

Chirurgul va exciza alunita si va trimite piesa rezultata dupa efectuarea operatiei la un examen anatomo-patologic, care va indica daca exista modificari celulare ale alunitei.

Care sunt riscurile?

Indiferent de experienta si precizia chirurgului, toate procedurile chirurgicale au un anumit grad de risc. Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor si a infectiei. Cea mai importanta problema este posibilitatea ca in urma examenului histopatologic sa reiasa diagnosticul de melanom malign. In aceasta situatie este posibil sa fie necesare interventii suplimentare, iar pacientul va necesita proceduri diagnostice si urmarire la distanta.

Este important sa retineti ca operatia nu creste riscul de cancer, insa neextirparea la timp a unui melanom malign („alunita” maligna) poate avea consecinte grave.

Cum sa ma pregatesc pentru operatie?

Trebuie sa incetati medicatia care poate creste sangerarea ca aspirina, ibuprofenul etc. Trebuie sa purtati imbracaminte lejera pentru a nu traumatiza zona operata dupa interventie.

In ce consta procedura?

Dr Popescu va face o incizie de o parte si de alta a alunitei si va indeparta alunita si o parte din tesutul inconjurator, apoi va apropia marginile pielii si le va sutura. Dr. Popescu nu foloseste laserul pentru indepartarea alunitelor mai ales pentru ca aceasta metoda nu este eficienta pentru marea majoritate a alunitelor si distruge posibilitatea biopsiei.

Excizia alunitelor se face in general cu anestezie locala si dureaza in general mai putin de 30 de minute. Operatia nu presupune spitalizare, pacientul fiind gata de plecare imediat dupa operatie.

Ce presupune recuperarea?

Operatia trebuie pansata cateva zile, pana la vindecarea ranii. Cicatricea se va vindeca in 1-2 saptamani si sunt anumite restrictii la spalarea plagii in aceasta perioada.

Este important ca daca alunita a fost plasata intr-o zona tensionata (pe piept, abdomen, spate) sa evitati miscarile ample si exercitiile pentru o perioada de 2 saptamani pentru o cicatrizare cat mai fina.