Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Canalul carpian

Introducere

Sindromul de canal carpian apare datorita compresiei unui nerv (nervul median, prin intermediul caruia simtim primele 3 degete ale mainii) la nivelul articulatiei pumnului. Durerile si „amorteala” degetelor te pot impiedica sa iti desfasori activitatea in mod normal, facandu-ti munca si somnul dificil. Sindromul tipic de canal carpian include durere de-a lungul incheieturii si amorteala in degetul mare, degetul aratator si degetul mijlociu. Pe masura ce presiunea asupra nervului continua, portiuni din nerv pot fi distruse ireversibil, durerea crescand in intensitate si existand posibilitatea pierderii masei musculare proprii degetului mare. Tratamentul canalului carpian incepe cu masuri nechirurgicale pentru diminuarea durerii si a inflamatiei. Totusi, in multe cazuri, operatia este necesara.

Sunt un candidat bun pentru aceasta procedura?

Orice barbat sau femeie care simte amorteala si furnicaturi in degete, cat si durere ca urmare a presiunii exercitate asupra nervului median este un candidat bun pentru aceasta operatie.

In ce consta consultatia si procedura?

Operatia este facuta in general cu anestezie locala si presupune o incizie de 3-5 cm la incheietura mainii prelungita in palma; ligamentul este identificat si sectionat pentru a decomprima nervul median. Nervul este inspectat cu ajutorul lupelor chirurgicale si daca se impune „teaca” lui va fi indepartata. Marea majoritate a pacientilor vor simti in scurt timp cum scapa de dureri, amorteala si furnicaturi; la altii recuperarea poate dura mai mult timp.

Care sunt riscurile?

Indiferent de experienta si precizia chirurgului, toate procedurile chirurgicale au un anumit grad de risc. Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor si a infectiei. Acumularea de sange sub piele poate crea un hematom care trebuie evacuat si drenat prin redeschiderea plagii.

Cum sa ma pregatesc de operatie?

Trebuie sa incetati medicatia care poate creste riscul de sangerare ca aspirina, ibuprofenul etc.

Ce presupune recuperarea?

Imobilizarea mainii pe atela si pansamentul sunt inlaturate dupa cateva zile, iar mana trebuie tinuta ridicata in aceasta perioada. Dupa ce firele sunt inlaturate va puteti spala rana cu apa si sapun. Puteti incepe o serie de exercitii usoare ale mainii dupa ce durerea este controlata. Daca nervii au fost puternic afectati, recuperarea poate dura peste 6 luni.