Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Scleroterapie varice – Tratament Varice

nechirurgicale

Introducere

Venele sunt responsabile pentru intoarcerea sangelui la inima de la nivelul tesuturilor periferice. Pentru a realiza acest lucru, venele membrelor inferioare prezinta o serie de mici valve petru ca sangele sa poata curge intr-un singur sens.

Membrele inferioare prezinta doua sisteme venoase:

Sistemul venos profund responsabil pentru 90 % din intoarcerea venoasa.

Sistemul venos superficial care preia 10 % din sangele periferic.

Venele varicoase afecteaza doar sistemul superficial, cand apare unul sau o combinatie a urmatorilor trei situatii patologice :

  • valvele devin incompetente
  • peretii venosi isi pierd elasticitatea
  • cresterea presiunii venoase.

Sunt afectate:

  • venele mari – sunt proeminente, pacientul are senzatie de greutate la nivelul membrelor inferioare, durere sau oboseala
  • venele medii (reticulare), aspect albastrui – verde, imediat sub piele
  • venele mici (spider, teleangiectazii) – sunt reprezentate de mici capilare dilatate si apar ca niste fire fine rosii sau purpurii

Venele faciale sunt vase mici, rosii, ce pot aparea in jurul nasului si pe obraji. Cauza principala a aparitiei lor este ereditara (genetica), dar expunerea la soare, vant puternic, consumul frecvent de alcool poate contribui la evolutia lor.

Pentru tratamentul lor se folosesc ace mult mai subtiri, in rest metoda este aceeasi.

In ce consta consultatia?

In cadrul consultatiei, veti beneficia de un examen clinic atent al membrelor inferioare si se va obtine istoricul afectiunilor medicale din prezent si antecedentele patologice.

Veti primi informatii despre metodele de tratament de care puteti beneficia, beneficiile si dezavantajele fiecarei metode. Veti fi informat despre costul tratamentului si vi se va da o estimare a necesarului de sedinte de care aveti nevoie pentru un rezultat satisfacator. Scleroterapia este tratamentul nostru de electie. La nivel mondial este folosita de multi ani si continua sa fie tratamentul cu cel mai bun raport beneficii / pret.

In ce consta procedura?

Scleroterapia consta in injectarea cu un ac subtire a unei substante sclerozante in interiorul venelor afectate.

Acesta are un efect iritant asupra peretilor venosi transfomand-o intr-un cordon fibros. Este realizata astfel obturarea venei astfel incat sangele este redirectionat si va circula prin intermediul altor vene indemne de la nivelul membrului inferior.

O intrebare care se pune frecvent este : „Nu va fi afectata circulatia membrului inferior dupa blocarea venei bolnave ?”

Raspunsul este nu , prin venele bonave sangele circula de cele mai multe ori in sens invers fata de normal, ingreunand munca venelor sanatoase. De aceea sclerozarea lor va imbunatati circulatia membrului inferior.

Cum ma pregatesc pentru procedura?

In vederea bunei desfasurari a tratamentului este recomandat sa aveti pantaloni scurti de schimb.

Cand voi vedea rezultatele?

Tratamentul este cel mai usor vizibil pe venele mari unde rezultatele se pot vedea dupa 1-2 sedinte. Venele mai mici necesita in general mai multe sedinte de tratament. Trebuie investigata si cauza aparitiei varicelor pentru ca, desi ele vor fi tratate, este posibila aparitia unor noi varice care sa necesite o noua sedinta de tratament.