Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Excizia lipoamelor

Introducere

Lipomul este o tumoare benigna compusa din tesut gras care apare la 1% din populatie si consta intr-o umflatura moale, difuza, mobila sub piele, care de obicei nu cauzeaza durere. Desi se regasesc peste tot unde exista grasime, apar cel mai adesea pe trunchi, coapse si antebrate. Sunt in general mici ca dimensiuni (sub 1 cm), dar pot sa ajunga la dimensiuni mari.

Sunt un candidat bun pentru aceasta procedura?

Un lipom de mici dimensiuni nu necesita tratament decat daca va deranjeaza estetic. Lipoamele de dimensiuni mari trebuie inlaturate, pentru ca pe langa consideratiile estetice pot crea complicatii prin comprimarea tesuturilor din jur.

In ce consta consultatia?

Doctorul poate pune diagnosticul de lipom pe baza examinarii vizuale a pacientului. Doctorul in general va trimite piesa excizata la biopsie daca exista incertitudini la inspectia vizuala a tumorii.

In ce consta procedura?

Pentru a inlatura complet tumoarea, trebuie sa se faca o incizie pentru a elimina intreaga tumoare. Daca mici portiuni raman pe loc, lipomul se poate reface in timp. Se foloseste in general anestezia locala. Pielea este apoi suturata si cusaturile vizibile daca au fost necesare sunt inlaturate la cateva zile dupa operatie.

Cateodata, liposuctia poate fi utilizata pentru inlaturarea tumorii mai ales atunci cand:

  • Aceasta este mai mare de 10 cm
  • Cicatricea cauzata de incizie ar fi inacceptabila dpdv al pacientului

Care sunt riscurile?

Indiferent de experienta si precizia chirurgului, toate procedurile chirurgicale au un anumit grad de risc. Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor si a infectiei. O astfel de complicatie poate necesita redeschiderea plagii.

Lipoamele sunt de obicei inlaturate definitiv prin excizie dar cateodata ele pot recidiva si atunci este necesara o a doua interventie.

Ce presupune recuperarea si cand pot vedea rezultatul final?

In general imediat dupa operatie, pacientul isi poate relua activitatea daca aceasta nu presupune riscul maltratarii zonei operate. Inlaturarea lipomului inestetic se va vedea imediat, dar cicatricea la nivelul inciziei va fi definitiva dupa cateva luni.