Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Excizia cicatricelor

Introducere

Cicatrice (pluralul cicatrice) este un termen provenit din limba franceza si reprezinta o urma lasata de o rana dupa vindecare.

Ori de cate ori pielea intra in contact cu obiecte care o lezeaza se produc distrugeri celulare, mai mici sau mai mari, care fie se vor vindeca fara urme daca sunt superficiale, fie vor lasa o cicatrice.

Dupa aproximativ 6-9 luni o cicatrice normala se opreste in evolutie si se va transforma in cicatrice „matura” sau „definitiva”. In mod normal cicatricea se decoloreaza si devine uniforma cu pielea din jur. Exista insa si cazuri cand cicatricea nu urmeaza procesul de cicatrizare fiziologic si apar cicatricele patologice care pot fi:

  • hipertrofice (cu un volum mai mare)
  • retractile (produc bride retractile la nivelul pliurilor de flexie naturale)
  • depresive (cu lipsa de volum)
  • hipercrome (colorate in exces, hiperpigmentate)
  • cheloide (cicatrice patologice foarte voluminoase, apar ca niste tumori)

O situatie din nefericire des intalnita in care apar cicatrice inestetice este si neglijenta in tratamentul plagilor, a pacientului sau uneori chiar a medicului care trateaza rana.

Sunt un candidat bun pentru aceasta procedura?

Daca sunteti o persoana care aveti o cicatrice inestetica care va deranjeaza, puteti sa apelati la operatia de corectie a cicatricelor. Scoaterea cicatricei inestetice se poate face atat in faza incipienta a cicatrizarii cat si dupa ce cicatricea s-a maturizat.

In ce consta procedura?

In functie de tipul de cicatrice pe care il aveti se pot folosi mai multe tehnici: reexcizia si sutura directa, excizii seriate, utilizarea diverselor lambouri incrucisate in cazul cicatricelor retractile, utilizarea expanderelor pentru a obtine exces tegumentar, etc.

Reexcizia si sutura directa se aplica acelor cicatrice care nu intrunesc criteriile estetice pe care ni le dorim si pentru care doctorul va poate garanta un rezultat estetic mai bun. Nu toate cicatricele pot beneficia real de o astfel de corectie. Trebuie mentionat ca aspectul unei cicatrice depinde intr-o buna masura de acuratetea inciziilor, de felul suturii, de tipul de fire utilizate si de manualitatea doctorului, dar depinde foarte mult si de felul in care fiecare dintre noi „cicatrizeaza”.

De asemenea aspectul unei cicatrice depinde si de traiectul inciziilor. Acestea trebuie sa respecte liniile de forte care sunt fiziologice la diverse niveluri ale tegumentului. Orice cicatrice dispusa perpendicular pe aceste linii de forta se va vindeca prost si se va lati in timp.

Excizia seriata reprezinta metoda prin care dintr-o cicatrice mare care acopera o suprafata intinsa de piele se excizeaza treptat la interval de cateva luni cate o portiune, astfel inca aceasta se micsoreaza mereu. Nu exista nici o metoda de indepartare totala a cicatricelor, chiar si in cazul acestor excizii seriate nu se poate exciza complet cicatricea. Putem obtine insa un aspect mult mai estetic.

In cazul cicatricelor retractile care apar mai ales dupa arsurile grave, este nevoie de utilizarea unor artificii chirurgicale in ceea ce priveste inciziile si excizia acestora, si anume incizarea cu crearea unor lambouri incrucisate, astfel incat sa putem obtine o relaxare la nivelul acestor bride retractile. Este apanajul chirurgiei plastice reconstructive si aduce beneficii majore, mai ales functionale, dar si estetice.

Utilizarea metodei prin expandare tisulara inseamna folosirea unor implanturi siliconice (expandare) care se introduc sub pielea sanatoasa din imediata vecinatate a zonei cicatriceale si se lasa pe loc cateva saptamani, pana la 3 luni. Saptamanal se vor umple cu ser fiziologic obtinadu-se astfel „piele in exces”. In momentul in care specialistul decide ca are suficienta piele pentru a acoperi zona cicatriciala, are loc a doua interventie prin care expanderul este scos, la fel si cicatricea, si este folosita pielea in exces pentru a acoperi defectul postexcizional.

Rezultatele pot fi foarte bune mai ales daca preoperator sunt alese cele mai bune zone de introducere a expanderelor, astfel incat sa fie minimalizate toate liniile cicatriceale mai vechi sau mai noi. Este nevoie uneori de insertia mai multor expandere mai mici astfel incat linia cicatriceala sa poata fi „impinsa” catre o arie mai putin vizibila.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 10 % din pacienti nu obtin rezultatele dorite!

Pentru ca domeniul este foarte vast si in functie de cicatricele pe care le aveti, solutia poate fi diferita, va asteptam la o consultatie pentru a va indica cea mi buna metoda de tratament!