Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Abdominoplastie ( Liposculptura )

Introducere

O dieta corespunzatoare si exercitiile fizice nu au intotdeauna ca rezultat un abdomen suplu asa cum iti doresti. Pielea lipsita de elasticitate, grasimea in exces si muschii abdominali slabiti ii dau abdomenului un aspect inestetic indiferent cate abdomene faci pentru a-i imbunatati aspectul. Daca esti deranjat de aspectul abdomenului tau, procedura de abdominoplastie poate fi o optiune satisfacatoare pentru tine.

Operatia de abdominoplastie inlatura pielea in exces si grasimea nedorita din zona abdominala si de asemenea poate strange muschii peretelui abdominal.

Rezultatul este un abdomen mai plat, mai ferm, cu un profil armonios.

Informatiile minimale despre abdominoplastie sunt mentionate pe site insa cea mai buna solutie pentru a afla raspunsurile care va intereseaza este sa va programati la o consultatie. Dr. Marius Popescu va va raspunde bucuros la toate intrebarile despre aceasta procedura, inclusiv riscurile si rezultatele care se pot obtine in functie de problemele specifice ale fiecaruia.

Sunt un bun candidat pentru abdominoplastie?

Procedura de abdominoplastie ofera beneficii femeilor si barbatilor de toate varstele. Este cea mai potrivita pentru cei care au o forma fizica buna dar cu grasime abdominala care nu cedeaza in urma dietei sau excercitiilor fizice.

Barbati si femei care sunt deranjati de urmatoarele lucruri sunt buni candidati pentru o abdominoplastie:

  • Piele abdominala lasata, fara fermitate
  • Piele in exces cu „sort” abdominal
  • Grasime in exces in zona abdominala
  • Un abdomen proeminent
  • Muschi abdominali slabiti datorita sarcinii sau varstei.

Pentru ca sarcina si fluctuatiile in greutate pot afecta rezultatul abdominoplastiei, este recomandabil amanarea procedurii dupa ce nu mai este planificata nici o nastere si greutatea este stabila. Cicatricile abdominale de la interventiile anterioare pot limita rezultatul abdominoplastiei. Totusi in anumite cazuri, noile incizii pot fi facute mai jos, cicatricile existente putand fi eliminate in timpul abdominoplastiei.

O alta indicatie este pentru pacientii care in urma unui regim alimentar sau in urma unei operatii de by-pass gastric slabesc considerabil in greutate si prezinta piele in exces cu”sort” abdominal inestetic, dificil de mascat prin haine mai ales in anotimpul cald.

Pentru succesul unei abdominoplastii este preferabil ca pacientul sa fie bine motivat si realist, cu o dieta rezonabila, fara boli majore asociate, cu greutate stabila de minim 3 luni, fara obezitate marcata, nefumator sau care intrerupe fumatul pre si postoperator (rata complicatiilor la pacientii fumatori este mult mai mare).

In ce consta consultatia?

O consultatie cu chirurgul plastician este primul pas pentru aceasta procedura. Dr. Marius Popescu va stabili impreuna cu pacientul scopul procedurii, se vor discuta toate intrebarile si riscurile implicate si urmatorii pasi de urmat, precum si:

  • Starea medicala, trecuta si prezenta
  • Medicatia curenta, inclusiv suplimentele nutritionale si remediile naturiste
  • Operatiile anterioare
  • Istoricul pierderii in greutate.

In timpul examinarii initiale, Dr. Marius Popescu va evalua:

  • Calitatea si elasticitatea pielii abdominale
  • Muschii abdominali
  • Grasimea in exces din zona
  • Localizarea cicatricilor existente, in cazul in care acestea exista.

In cazul persoanelor cu probleme limitate de corectat, dr. Popescu poate sugera cai alternative de tratament ca: liposuctia sau mini-abdominoplastia. Pacientii sunt incurajati sa isi exprime toate problemele pe care doresc sa le clarifice in timpul acestei consultatii.

In ce consta procedura de abdominoplastie?

Procedura de abdominoplastie presupune in general o incizie exact deasupra zonei pubiene. Atunci cand este posibil, aceasta incizie va fi pastrata sub linia costumului de baie, astfel ca cicatricea va fi mascata. Lungimea inciziei depinde de dimensiunea pielii lasate care trebuie indepartata.

Pielea este separata de peretele abdominal pana in apropierea coastelor. Prin incizie, doctorul poate strange muschii abdominali, aducandu-i si fixandu-i pe linia mediana. Este inlaturata pielea in exces de pe abdomenul inferior. Desi nu este intotdeauna posibil sa fie eliminate, vergeturile uneori sunt inlaturate cu pielea in exces.

O incizie in jurul buricului este de obicei utilizata, cu ajutorul careia ombilicul („buricul”) este remodelat si repozitionat.

Sunt si alte optiuni?

O abdominoplastie completa nu este intotdeauna necesara pentru toti pacientii. Unii pacienti pot obtine rezultatele dorite printr-o procedura limitata sau o mini abdominoplastie. Liposuctia poate fi de asemenea o solutie. In timpul consultatiei, doctorul va va explica aceste lucruri si va evalua care sunt optiunile viabile pentru dumneavoastra.

In cazul mini abdominoplastiei, procedura este folosita pentru a corecta problemele doar in cazul abdomenului inferior. Presupune o cicatrice mai mica, dar nu corecteaza pielea in exces din jurul buricului.

Liposuctia : Aceasta optiune este una corecta numai in cazul in care pielea este elastica si tonusul muscular bun. Liposuctia poate inlatura grasimea abdominala, nu poate intinde pielea lasata si nici strange peretele muscular.

Care sunt riscurile?

De ani de zile, aceasta procedura se efectueaza fara complicatii majore si totusi, ca orice operatie chirurgicala, presupune un anumit grad de risc. Informarea adecvata este una din cele mai importante aspecte ale consultatiei. In timpul consultatiei, dr. Marius Popescu va discuta posibilele complicatii, va va raspunde la intrebari si va va oferi sfaturi pentru minimizarea acestora.

Cum sa ma pregatesc pentru abdominoplastie?

Masuri care trebuie respectate:

  • renuntarea la fumat cu cateva saptamani inainte si dupa operatie
  • evitarea anumitor medicamente.

Ce se va intampla in ziua operatiei?

Operatia de abdominoplastie necesita una sau doua zile de spitalizare. In timpul operatiei, medicatia va asigura confortul pacientului. Veti fi atenti monitorizati in timpul operatiei si pe perioada recuperarii. Operatia de abdominoplastie se vindeca cu o cicatrice care de obicei este ascunsa de costumul de baie.

Pielea abdominala in exces este eliminata. Cu o abdominoplastie completa buricul este repozitionat.

Ce presupune recuperarea?

Pentru a preveni acumularea de fluide, se vor plasa tuburi de drenaj sub piele. Abdomenul va fi acoperit cu un brau elastic medical cel putin o luna postoperator. Pentru a asigura o buna circulatie, veti fi incurajat sa va ridicati si sa va miscati imediat dupa operatie. Aplecarea si ridicarea de greutati trebuie evitate in acest stadiu. Dormitul pe spate este recomandat pentru primele saptamani dupa operatie.

Desi fiecare are propriul ritm de vindecare, traseul urmat de majoritatea pacientilor este urmatorul:

In primele 7 zile

  • Inflamatia si vanataile vor atinge punctul maxim
  • Tuburile de drenaj sunt inlaturate

Dupa 3-4 saptamani

  • Activitatea si excercitiul fizic pot creste treptat
  • Inflamatia se va reduce dar va continua sa existe
  • Vor incepe sa se vada rezultatele

Dupa cateva luni:

  • Rezultatul final va incepe sa apara
  • Senzatia de strangere va disparea
  • Senzatiile se vor imbunatati treptat in zona
  • Cicatricea inciziei va incepe sa fie mai putin vizibila

Cand voi vedea rezultatul final si cat va dura?

Imediat dupa operatie, veti observa o imbunatatire evidenta a abdomenului. Pe masura ce va vindecati si inflamatia se retrage, un contur mai ferm se va evidentia. Desi cicatricile sunt permanente, ele pot fi usor ascunse sub costumul de baie si se vor atenua semnificativ dupa 8-9 luni de zile.

Rezultatul se poate mentine ani de zile. Gravitatia, imbatranirea si fluctuatiile in greutate pot afecta in continuare abdomenul si in acest caz o alta operatie de corectare este necesara pentru recastigarea supletei abdomenului.

Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?

Vizitele de urmarire sunt importante pentu monitorizarea intregului proces de vindecare. Prima vizita se va face in primele zile dupa operatie, apoi dupa prima si a doua saptamana. Este recomandat sa veniti la inca 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung.