Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00

Unghia incarnata

Introducere

Unghiile, in special unghia de la degetul mare de la picior (halucele), pot sa se dezvolte defectuos si sa intre in piele in momentul cresterii, si in acest fel sa cauzeze inflamarea zonei care devine dureroasa si predispusa la infectie. Este cauzata de o nepotrivire intre radacina unghiei si patul unghial.

In ce consta procedura?

Operatia presupune inlaturarea unei mici parti din unghie impreuna cu radacina corespunzatoare acesteia, remodelandu-se un nou pliu unghial. Unghia nu este scoasa in totalitate, cea mai mare parte ramane pe loc (vezi figura de mai jos). Atunci cand infectia este grava, este uneori necesara o perioada de tratament (dezinfectie, pansamente repetate, antibiotic), pentru ca operatia sa se desfasoare optim.

Scoaterea unghiei in intregime nu rezolva cauza, astfel ca problema va recidiva; in plus disconfortul si durerea pacientului sunt foarte mari.

Procedura se face ambulator si se foloseste de obicei anestezia locala. Operatia dureaza aproximativ o jumatate de ora.

Tehnica chirurgicala depinde de mai multi factori: daca unghia este afectata in ambele parti, daca este infectata sau nu. Dupa operatie zona va fi pansata pentru 2 saptamani.

Ce presupune recuperarea?

Zona va fi inflamata pentru cateva zile. Este indicat repausul la pat cu piciorul afectat ridicat in prima saptamana dupa operatie, pentru a reduce riscul de sangerare si pentru o cicatrizare buna. Firele de sutura se extrag la 2 saptamani. Recidivele sunt rare daca operatia a fost efectuata corect.