Introducere
Labioplastia, operatia estetica de remodelare a labiilor poate fi efectuata asupra labiilor mari sau asupra labiilor mici, prin reducerea si/sau remodelarea labiilor prea lungi sau inegale. Labioplastia modifica marimea sau forma labiilor, de obicei facandu-le mai mici sau corectand o asimetrie intre ele.
Sunt un candidat bun pentru labioplastie?
Daca trecerea timpului, factorii genetici, nasterea sau chiar accidente au dus la disconfort sau probleme de intimitate datorita dimensiunii si formei labiilor, procedura de labioplastie poate fi o optiune buna pentru dumneavoastra. Procedura este indicata in general femeilor dupa pubertate, cand ce cresterea si maturizarea organelor sexuale s-a incheiat. Procedura nu va afecta in nici un fel o viitoare sarcina sau desfasurarea normala a actului sexual.
In ce consta consultatia?
La prima dumneavoastra intalnire cu dr. Marius Popescu, veti discuta detalii despre aceasta procedura, despre limitele si riscurile ei, precum si despre antecedentele medicale si obiceiurile actuale, cum ar fi fumatul si utilizarea de medicamente care subtiaza sangele, alte medicamente, pilule contraceptive sau suplimente, astfel incat medicul sa poata determina cu exactitate in ce conditii sunteti un bun candidat pentru operatia de labioplastie.
In ce consta procedura?
Cea mai frecventa tehnica este aceea a inciziei la limita dintre pielea labiilor si mucoasa, pentru a exciza o cantitate variabila de piele si mucoasa astfel incat sa ramana suficienta piele pentru a recostrui o labie mica, care va acoperi clitorisul si va fi in acelasi timp acoperita cel putin partial de labiile mari. O deosebita grija se va acorda simetriei locale. Se coase cu fire resorbabile la interior iar la exterior cu un fir intradermic sau fire separate in functie de optiunea chirurgului. Cantitatea de piele care se elimina depinde de cantitatea de tesut in exces. In unele cazuri, atunci cand exista atrofie de tesut adipos, atunci o cantitate mica de grasime poate fi transferata dintr-o alta zona a corpului dupa liposuctie. Inchiderea se face, de obicei, tot cu suturi absorbabile.
Care sunt riscurile?
Riscurile labioplastiei includ pe cele ale majoritatii procedurilor chirurgicale, inclusiv hemoragii, hematoame si infectii. Cea mai obisnuita complicatie este rezectia excesiva. Chiar daca unele femei doresc o reducere mai mare, aceasta poate duce la uscaciunea cronica, cicatrizarea zonei sau in apropierea deschiderii vaginale si durere in timpul actului sexual. De asemenea, riscurile includ cicatrizarea, subestimarea sau supraestimarea cantitatii de piele de eliminat.
Cum sa ma pregatesc pentru operatia de labioplastie?
Este necesar sa va consultati cu medicul pentru pregatirea preoperatorie si sa aveti in vedere:
- renuntarea la fumat cu cateva saptamani inainte si dupa operatie
- evitarea anumitor medicamente
- ajutor in prima zi dupa operatie
Ce se va intampla in ziua operatiei?
Interventia dumneavoastra chirurgicala de labioplastie va fi efectuata in clinica noastra de chirurgie estetica, sub anestezie locala sau totala. Procedura poate dura de la 30 de minute pana la o ora, in functie de natura si complexitatea ei in cazul dumneavoastra.
Ce presupune recuperarea?
In majoritatea cazurilor este necesara o pauza de o saptamana de munca, in timpul careia se pot reduce umflarea si durerea prin compresii locale cu gheata si purtarea unei imbracaminti elastice. Pacienta poate de asemenea sa stea sau sa doarma pe burta pentru a favoriza reducea umflaturilor. Se poate relua purtarea tampoanelor, precum si relatiile sexuale dupa patru pana la sase saptamani. Activitatile fizice solicitante trebuie evitate pana cand pacienta se va simti confortabil.
Cand voi vedea rezultatele si cat vor dura?
Operatiile estetice de labioplastie au o rata ridicata de satisfactie, de peste 90%. Rezultatele sunt imediate si cu efect permanent.
Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul estetician?
Vizitele de urmarire sunt importante pentru monitorizarea intregului proces de vindecare. Prima vizita se va face in primele zile dupa operatie. Medicul va poate solicita sa veniti la inca 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung.