Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00
Noutati

De ce apeleaza oamenii la operatii estetice: chirurgia plastica ii face mai fericiti?

Operatii Estetice

Intr-un studiu pe termen lung, au fost investigate efectele psihologice ale chirurgiei plastice asupra a aproximativ 550 de pacienti. Acestia au avut o mai mare bucurie de viata, satisfactie si stima de sine dupa ce aspectul lor fizic a fost modificat chirurgical. Rezultatele celui mai mare studiu din lume facut vreodata pe aceasta tema sunt raportate de catre cercetatori in revista Clinical Psychological Science.

  • Scopul cercetarii:

Cercetatorii au examinat daca pacientii care au ales sa se supuna unei interventii chirurgicale plastice sunt sistematic diferiti de alte persoane, ce obiective si-au stabilit inainte de operatie, si daca acestea au fost indeplinite ulterior. Ei au comparat o grupa de 544 de pacienti care au apelat pentru prima data la chirurgia plastica cu alte două grupe: pe de o parte, cu 264 de oameni care si-au dorit anterior o interventie de chirurgie plastica si apoi si-au schimbat hotararea, pe de alta parte, cu aproximativ 1000 de persoane din populatia generala care nu au fost interesate de o astfel de operatie.

Dorinta de a arata mai bine apare de obicei la persoanele mai tinere, cu venituri usor peste medie. Femeile reprezintă 87% din toti pacientii care opteaza pentru chirurgia estetica. In general, nu au existat diferente semnificative intre cele trei grupuri studiate din punct de vedere psihologic sau de stare a sanatatii. S-a constatat ca cei mai multi pacienti nu asteapta imposibilul de la o operatie estetica.

  • Imbunatatiri constatate pe termen lung din punct de vedere psihologic dupa interventia chirurgicala:

Psihologii au testat pacientii inainte de operatie, precum si la trei, sase si douasprezece luni dupa aceea. In medie, participantii au afirmat ca si-au atins scopul dorit si au fost multumiti de rezultatele pe termen lung. In comparatie cu cei care au ales sa nu apeleze la chirurgia plastica, pacientii s-au considerat mai sanatosi, au fost mai putin anxiosi, au dezvoltat mai multa stima de sine. Nu au fost observate efecte adverse.

Astfel, cercetatorii au concluzionat un nivel ridicat de succes al interventiilor chirurgicale cosmetice, de asemenea si in ceea ce priveste efectele psihologice.

Share this post