Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00
Noutati

Toxina botulinica – remediu impotriva depresiei?

Un studiu condus de Universitatea Basel din Suedia a explorat efectele injectarii cu toxina botulinica impotriva depresiei, cu rezultate surprinzatoare. Cercetatorii au descoperit ca o singura injectie cu toxina botulinica in musculatura glabelara (care determina aparitia ridurilor dintre sprancene cand te incrunti) te ajuta in procesul de recuperare in urma depresiei.

Toxina botulica este populara pentru ca reduce ridurile fetei, prin paralizarea muschilor care determina aparitia acestora. Este o neurotoxina puternica, dar diluata ea are inclusiv scop terapeutic in tratamentul unor afectiuni oculare: blepharospasm, strabism si la nivelul musculaturii gâtului: torticolis.

Cercetarea si rezultatele sale

Cercetatorii au realizat un experiment cu lot martor placebo (tratament fals, fara substanta activa, dar avand aceeasi forma de prezentare, astfel ca pacientul crede ca i s-a administrat procedura) implicand 30 de pacienti suferind de depresie cronica majora. Pacientii implicati, femei si barbati, se aflau sub medicatie antidepresiva si aveau varste cuprinse intre 25-65 ani. Toti aveau riduri glabelare (de la medii spre severe). Gradul de depresie a fost masurat utilizand Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) si toti pacientii aveau scoruri ridicate fiind in stadii avansate de depresie.

La 2 saptamani dupa injectarea cu toxina botulinica, pacientii au raportat o stare imbunatatita. Aceasta imbunatatire nu a fost evidenta pentru cei care primisera placebo.

La 6 saptamani, cei care au fost injectati cu toxina botulinica au avut o reducere cu 50% a scorului de depresie, de la 22 la 12, in timp ce cei care au primit placebo au avut o rata de imbunatatire de doar 9%. Reducerea scorului HAM-D a fost semnificativ tot timpul intre 2-16 saptamani.

Raspunsul a insemnat reducerea cu cel putin 50% a scorului HAM-D. Mai mut de 60% din grupul celor care au primit toxina botulinica au avut un raspuns pozitiv, comparativ cu doar 13% din grupul placebo. In plus, 33% din participantii din grupul Toxina botulinica au beneficiat de remisia depresiei pana la scorul de 7 pe scara HAM-D.

Cum functioneaza?

Cercetatorii nu pot sa furnizeze explicatii despre cum injectiile cu toxina botulinica in muschii responsabili de ridurile intersprancenoase ajuta pacientii depresivi in procesul de recuperare. Este bine cunoscut faptul ca daca te incrunti, acest lucru inseamna emotii negative ca frica, furia sau supararea. Ei au plecat de la ipoteza ca incruntarea insasi agraveaza emotiile negative si de aceea imposibilitatea de a te incrunta poate reduce emotiile negative asociate cu depresia.

Si reducand capacitatea de a te incrunta, factorul care contribuie la accentuarea depresiei, il poti ajuta pe pacient.

De asemenea, s-a presupus ca eliminand ridurile accentuate provocate de incruntare, pacientii au primit un feedback pozitiv din partea familiei si a prietenilor, fapt care ajuta in recuperare.

Toxina botulinica pare promitatoare pentru depresie

Injectiile cu toxina botulinica nu sunt costisitoare si sunt usor tolerate de marea majoritate persoanelor, cu efecte negative minime. Efectele lor sunt trecatoare, ele durand intre 4-6 luni de zile, dupa care toxina botulinica este resorbita de organism si fata revine la situatia de dinainte.

Totusi, cercetatorii sustin ca studii mai extinse sunt necesare pentru a demonstra efectul toxinei botulinice impotriva depresiei.

Cercetatorii au adaugat faptul ca desi Toxina botulinica a parut eficienta in tratament, pacientii erau de asemenea si sub medicamentatie antidepresiva. Deci cei care doresc sa apeleze la Toxina botulinica in scop terapeutic pentru depresie, trebuie sa continue sa isi ia medicamentatia si sa consulte un doctor intai.

Acest studiu a fost prezentat la al 20-lea Congres European de Psihiatrie de la Praga.

Acest gen de studii a fost realizat si in trecut si rezultatele au fost la fel, incurajatoare.

Este de mentionat si cercetarea condusa de Dr. Michael Lewis la Universitatea Cardiff care a fost efectuata pe un esantion de 25 de persoane dintre care doar 12 au fost tratate cu toxina botulinica si care au raportat o scadere a gradului de depresie.

De asemenea, Eric Finzi, dermatolog la Chevy Chase Cosmetic Center in Maryland a desfasutat o cercetare similara pe un proiect pilot de 9 persoane si rezultatele au fost similare.

Exista si opinii contrare: un alt cercetator din Olanda, Dr. Judith Grub, spune ca cercetarile efectuate de el arata ca „paralizarea muschilor care te ajuta sa exprimi emotiile poate conduce la interiorizarea acestora, fapt care poate accentua si mai mult depresia”.

Alte pareri exprimate de psihologi pleaca de la o premisa diferita: daca pacientii care isi fac injectii cu toxina botulinica nu isi exprima emotiile negative, ei nu isi mai exprima la fel ca inainte nici emotiile pozitive, deci se poate considera ca toxina botulinia este un inhibitor al emotiilor de orice gen.

Cum cercetarile au fost efectuate pana in prezent pe un numar mic de pacienti si nu s-a descoperit exact mecanismul prin care toxina botulinica influenteaza scaderea depresiei, inca nu sunt suficiente date pentru a afirma cu certitudine ca botoxul poate fi considerat un tratament eficient impotriva depresiei.

Desi nu este clar dovedit efectul botoxului privind reducerea depresiei, este cert faptul ca toxina botulinia te poate ajuta in obtinerea unei fete vizibil intinerite prin stergerea ridurilor de expresie, fapt care te poate ajuta la cresterea increderii si a sigurantei de sine.

Dr. Marius Popescu

Share this post