Tipuri de complicatii in operatia de implant mamar
Desi este controlata in procedura chirurgicala, sangerarea poate sa aibe loc si in orele sau zilele imediat urmatoare operatiei. Sangerarea poate surveni la unul din sani si atunci acesta poate deveni semnificativ mai mare decat celalalt. Cand apare, de obicei este necesara o noua interventie chirurgicala. O sangerare semnificativa la ambii sani va avea ca rezultat niste sani mariti in volum si cu vanatai extinse. Din fericire, acest gen de sangerare care necesita interventie imediata este rara.
Adesea, operatia de marire a sanilor presupune aparitia unor vanatai. Vanataile care apar in primele zile dupa operatie nu sunt un semn al problemei descrise anterior. Vanataile usoare dispar in cateva zile si sunt cel mai vizibile in jurul inciziei.
Infectiile generate de implanturi, desi foarte rare, reprezinta o problema serioasa care, in cele mai multe cazuri, necesita inlaturarea implanturilor si inlocuirea lor.
Din fericire, complicatiile descrise anterior sunt foarte rare. Din nefericire, multi doctori prefera sa evite discutarea acestor complicatii cu pacientii, dar “eu consider esential sa le mentionez pacientelor potentialele riscuri, chiar daca este foarte putin probabil ca acestea sa apara” spune dr. Popescu.
Un alt tip de complicatie este contractura capsulara sau tesutul cicatriceal care se strange in jurul implantului. Pacientele trebuie sa fie constiente ca fiecare dezvolta un grad de contractura capsulara, pentru ca dupa introducerea implantului, corpul tinde natural sa reactioneze la orice corp strain dar acest lucru nu este vizibil decat daca este vorba de o capsula groasa care modifica pozitia implantului si cauzeaza disconfort. Contracturile capsulare severe necesita interventie chirurgicala.
Pentru ca orice lucru facut de om poate sa cedeze la un moment dat, pacientii trebuie sa fie constienti ca implantul se poate rupe in timp. Desi cei doi mari producatori au raportat cifre usor diferite de aparitie, exista un numar real de femei care au experimentat ruperea implantului mamar. Cele mai multe cercetari indica ca o ruptura poate aparea intr-unul din 10 cazuri cu implanturi de peste 10 ani, dar aceste studii in general includ implanturile cu solutie salina, rar folosite in Romania.
Implanturile saline care sufera scurgeri sunt imediat observate de pacient pentru ca sanul isi pierde semnificativ din volum in timp ce implanturile cu silicon sunt mai greu de detectat si necesita un RMN sau ecografie. De aceea, pacientele trebuie sa inteleaga ca o operatie de marire a sanilor poate sa necesite la un moment dat o alta operatie.
Alte complicatii ca asimetria sau pozitionarea incorecta pot aparea. In ciuda eforturilor doctorului de a le pozitiona, implanturile se pot deplasa intr-o pozitie incorecta si pot necesita reoperare. Purtarea bustierei conform indicatiilor este esentiala. Discutarea tututor acestor aspecte in detaliu in cadrul unei consultatii este foarte importanta.
Pacientii trebuie sa inteleaga ca operatia de marire a sanilor nu poate remedia anumite probleme ca asimetria mamelonului, vergeturile, sau sanii foarte lasati, in acest caz fiind necesare alta procedura sau proceduri asociate.
Dr Marius Popescu1