Str. Ghita Padureanu, nr. 5, Bucuresti0040 723 23 55 77 Luni - Joi: 09:00 - 19:00; Vineri - 09:00 - 15:00
Noutati

Ginecomastia – cauze si tratamente

Cresterea in mod excesiv a sanilor la barbati se numeste in termeni medicali ginecomastie si este in general diagnosticata atunci cand aceasta se intampla datorita dezvoltarii in exces a tesutului mamar. In unele cazuri, sanii chiar pot produce lapte, pentru ca de fapt sunt glande mamare. Aparitia ginecomastiei poate fi o lovitura pentru imaginea si increderea in sine a unui barbat.

Activitatile ce implica bustul descoperit, precum mersul la plaja, la sala de sport sau intimitatea cu iubita, pot fi stanjenitoare pentru un barbat cu ginecomastie. Barbatii afectati de aceasta problema incearca s-o mascheze purtand tricouri largi, uneori chiar in momentele intime.

Daca cresterea sanilor nu este cauzata de o afectiune genetica, atunci cel mai frecvent se intampla datorita unor dezechilibre hormonale. Ginecomastia afecteaza de cele mai multe ori barbatii mai plinuti sau barbatii mai in varsta. Raportul dintre hormonii masculini fata de cei feminini este unul din factorii ce duc la ginecomastie, excesul de estrogeni putand provoca cresterea sanilor. In timpul pubertatii, atunci cand “furtuna” hormonala se manifesta din plin, se poate dezvolta ginecomastia.In adolescenta si la barbatii tineri, inaltimea este un factor, au fost cazuri cand baieti foarte inalti au dezvoltat aceasta afectiune.

Alte cauze ale ginecomastiei sunt consumul excesiv de alcool si utilizarea de steroizi. Barbatii mai in varsta, al caror nivel de androgeni incepe sa scada pot fi expusi la aparitia ginecomastiei, mai ales daca se afla si in cursul unui tratament pentru cancerul de prostata. Ginecomastia poate fi o problema si pentru oamenii supraponderali, excesul de grasime poate duce la dezvoltarea sanilor. In aproximativ 25% din cazuri ginecomastia poate avea cauze necunoscute.

In functie de cauzele ginecomastiei se alege si tratamentul. Daca in urma tratamentelor hormonale si medicamentoase, a exercitiilor fizice si a dietei (in cazurile in care se pot face exercitii fizice), rezultatele nu sunt multumitoare, atunci se apeleaza la operatia estetica de reducere a sanilor. Daca ginecomastia este instalata de mult timp, atunci sansele de regres rapid doar prin tratament medicamentos si hormonal sunt destul de mici.

Indiferent de etiologia ginecomastiei, prognosticul este excelent, iar cel mai des este necesar tratament combinat: medical si chirurgical.

Share this post