Excizia semnelor din nastere
Un copil poate avea inca de la nastere pete sau alte semne in diferite zone ale corpului. Acestea sunt cunoscute sub numele de semne din nastere, care au diverse forme, culori si marimi. Ele pot aparea chiar de la nastere, sau devin mai vizibile dupa o scurta perioada de timp, unele semne pot disparea in timp, iar unele pot fi permanente.
Unele abia se observa, altele pot fi neplacute pentru aspectul fizic al persoanei respective, unele semne din nastere se decoloreaza sau dispar complet in timp, iar altele evolueaza. Indepartarea semnului respectiv din nastere reprezinta o solutie in aceste cazuri.
Exista diferite tipuri de semne din nastere si exista diverse optiuni in modul in care acestea pot fi eliminate, inclusiv interventii cu laser sau excizia chirurgicala. In timp ce semnele din nastere pot fi eliminate in scopul de a imbunatati aspectul fizic si de a creste increderea in sine, ele pot fi, de asemenea, eliminate, in scopul de a reduce riscurile pentru sanatate ce pot aparea ulterior. Metoda utilizata pentru indepartare depinde de tipul de semn din nastere si gravitatea starii sale.
Daca doriti o abordare mai aprofundata a acestor probleme, cel mai indicat este sa va consultati cu medicul chirurg plastician.
Odata cu cresterea popularitatii diferitelor proceduri de chirurgie cosmetica, inclusiv indepartarea semnelor din nastere, este important ca pacientul sa inteleaga anumite aspecte, cum ar fi : ceea ce se poate trata si ceea ce nu, riscurile inerente, costurile, precum si alti factori. Informatiile continute in acest articol va vor oferi o buna introducere pentru a intelege ce implica indepartarea unui semn din nastere, insa atunci cand vreti sa analizati in detaliu acest lucru sau oricare alte proceduri estetice, va recomandam sa ne vizitati pentru un consult de specialitate personalizat. Iata unele elemente importante in ceea ce priveste indepartarea semnelor din nastere:
Tipuri de semne din nastere
Inainte de a decide impreuna cu medicul chirurg estetician modul de a elimina anumite semne din nastere, va prezentam unele informatii cu privire la cele mai frecvente tipuri de astfel de semne si cum sa le identificati:
Semne din nastere de tip pigmentar – Acestea pot include diferite tipuri, inclusiv alunite (nevi congenitali), pete maronii, pete mongoliene. Alunita este un termen nespecific pentru nev, care este de fapt o zona de piele pigmentata. Cele mai multe alunite nu prezinta nici un risc pentru sanatate, insa unii nevi mai mari pot deveni de natura canceroasa, odata cu inaintarea in varsta a persoanei respective.
- Petele maronii sunt cauzate de prea mult pigment in piele. Pete mongoliene sunt plate, pete de o culoare gri ardezie-albastruie, asemanatoare cu vanataile, frecvent intalnite la copii. Acest tip de semne din nastere de obicei dispar atunci cand copiii ajung la varsta scolara.
- Petele maculare sunt fine, roz, plate, mai decolorate decat restul pielii. Acestea se intalnesc de obicei la copii, fie in zona cefei, fie pe pleoapele superioare. Cele de pe pleoape dispar in primul an de viata al copilului, insa cele mai multe dintre cele pozitionate pe zona gatului, nu.
- Malformatiile vasculare – Aceste sunt cauzate de dezvoltarea anormala a vaselor de sange si sunt aproape intotdeauna prezente de la nastere. Petele de culoarea vinului rosu, un semn din nastere foarte frecvent, sunt un tip de malformatie vasculara si poate fi gasit oriunde pe corp. Acestea sunt semne din nastere plate, de un roz-rosu la nastere, evoluand pana la o culoare de un rosu-purpuriu, dupa mai multi ani. Ele nu se decoloreaza, nu dispar si pot constitui o problema daca sunt localizate pe fata sau in jurul ochilor, deoarece pot fi asociate cu probleme oculare si / sau cerebrale.
- Hemangioamele – Acestea sunt leziuni care se dezvolta la copii in termen de cateva saptamani dupa nastere. Ele sunt cauzate de aglomerarea mai multor vase de sange mici si se pot dezvolta destul de rapid in timpul primelor sase-noua luni de viata ale copilului. Sunt cele mai comune tumori intalnite la copii si se dezvolta, de obicei, in zona capului si a gatului. Unele hemangioame pot creste pe organele interne, cum ar fi stomacul, ficatul, intestinele, sau rinichii, iar o parte dispar in cateva luni de la nastere, in timp ce majoritatea dispar sau se estompeaza dupa trecerea unor ani. Daca va confruntati cu probleme legate de semne din nastere, cel mai sigur este sa consultati medicul estetician pentru a afla exact despre ce tip de semne este vorba si pentru a gasi solutia optima de rezolvare.